Bokbad med Aksel Tjora

Om Hva er fellesskap

Følelsen av fellesskap er noe vi alle har opplevd og opplever på ulike områder og faser i livet – uten kanskje å tenke så mye over det. Men hva er egentlig fellesskap? I denne boken reflekterer Aksel Tjora over fenomenet fellesskap med utgangspunkt i begreper som samhold, integrasjon, interaksjon, identifikasjon, kommunikasjon, arbeid og fysisk nærvær. Han har sosiologiske briller på, og studerer felleskap på ulike arenaer som arbeidsplasser, nærmiljøer, kafeer, festivaler, sosiale medier og nasjoner. Tjora tar opp aktuelle spørsmål knyttet til integrering og utenforskap, og fellesskapene løftes fram både som potensielt konstruktive og destruktive. Boken avsluttes med et kritisk blikk på samfunnsutviklingen, hvor Tjora konkluderer med at en mer nyansert forståelse av fellesskap kan bidra til å skape bedre samfunn for flere. «hva er FELLESSKAP» egner seg som pensumlitteratur for et mangfold av fag: sosiologi, sosialantropologi, lærerutdanningen, byplanlegging og arkitektur, geografi og sosialfagene.

Aksel Tjora

Aksel Tjora er sosiolog og professor ved NTNU, og forsker på sosial interaksjon, i organisasjoner, i det offentlige rom, og i forbindelse med teknologibruk. Hans studier av kafé- og festivalkulturer har fått mye oppmerksomhet, likeså eksperimentet der 14 mennesker, som vanligvis bruker internett mye i det daglige, var «offline» i tre uker. I forskningen sin undersøker han ofte ulike randsoner. Det er mellom ulike  kunnskapsformer, mellom det private og det offentlige, mellom ulike former for fellesskap, og mellom syk og frisk. Tjora er en aktiv samfunnsdebattant og har i lys av syk/frisk-spørsmålet initiert en offentlig diskusjon av ADHD-diagnosen og spørsmålet om normalitet.

Anders Baasmo Christiansen

Anders Baasmo Christiansen er en norsk skuespiller, som fikk sitt gjennombrudd med en rolle i den norske filmen Buddy.
Christiansen er utdannet ved Teaterhøgskolen 1997-2000 og startet sin skuespillerkarriere på Trøndelag Teater våren 2000. Hans første rolle var som studenten Trofimov i Anton Tsjekovs Kirsebærhaven. Deretter tolket han hele sju roller i Peer Gynt, før han agerte Mozart i Peter Schaffers Amadeus, som han også mottok Teatrets Venners kunstneriske pris for. Forestillingen vant i 2001 Heddaprisen for Landets beste forestilling. Han har siden 2002 jobbet ved Det norske teatret. Der har han blant annet hatt roller i stykker som Andejakt av Aleksandr Vampilov og Seie-Seiarens song av Daniel Danis. I 2003 spilte han kongen i det tradisjonsrike Spelet om Heilag Olav på Stiklestad. I 2007 var han å se i hovedrollen i Riksteatrets oppsetning av Hamlet, en rolletolkning som ble belønnet med Heddaprisen i 2008.
Med Heddaprisen ble han den første som har vunnet alle de tre store skuespillerprisene i Norge, Heddaprisen, Amandaprisen og Gullruten.